آفات مهم مرکبات

پروانه مینوز برگ مرکبات

از جمله آفات مهم مرکبات کشور پروانه مینوز برگ مرکبات نحوه خسارت پروانه مینوز مرکبات روی انواع مرکبات خسارت ایجاد می کند. بیشتر خسارت در نهالستان های مرکبات و باغات تازه احداث شده رویت می شوند. برگ مرکبات بعد از خارج شدن از تخم داخل اپیدرم برگ حرکت کرده و از پارانشیم داخل آن تغذیه می کنند و دالان‌های رنگ پریده را روی برگ ها ایجاد می کنند. به دنبال شروع و گسترش این آفت عوامل بیماری زایی مانند شانکر های باکتریایی درختان افزایش پیدا میکند. شب پره آفت مینوز برگ خوار در استان بوشهر در ماه های اسفند ، فروردین اردیبهشت و خرداد فعالیت می کند. در سطح زیرین برگ ها تخم گذاری کرده بعد از ۵ روز لار ها از تخم خارج شده و شروع به تغذیه از برگ های سبز و جوان میکند.  این آفت در برگ ها علاوه بر ایجاد دالان های رنگ پریده  حالت چین خوردگی هم ایجاد می‌کند.

این تصویر دارای صفت خالی alt است؛ نام پروندهٔ آن %DB%8C%D8%A8%DB%8C%D8%A8.jpg است
  •  روش های کنترل پروانه مینوز برگ مرکبات

 مهمترین روش های کنترل سمپاشی در اواسط بهار با استفاده از سموم سیستمیک مانند کنفیدور به میزان 0.4 لیتر در هزار لیتر به همراه ۳۰۰ سی سی روغن امولسیون شونده میباشد. علاوه بر روش شیمیایی کنترل کننده های بیولوژیکی مانند انواعی از زنبورهای شکارگر برای شکار این آفت تولید شده‌اند.

  •  آفت حلزون قهوه ای مرکبات

این آفت اغلب در باغات مرکبات مناطق شمالی کشور خسارت می زند و علاوه بر مرکبات از برگ انواع درختان و درختچه های زینتی و سبزیجات نیز تغذیه می کند. این نرم تن دارای یک صدف ۵ با دیواره محکم به رنگ قهوه ای متمایل به زرد و دارای شیارهای قهوه ای تیره سیاه رنگ است دهانه صدف مدور و بیضی و قطر ۱۲۰ تا ۲۳ میلی متر و عرض آن ۲۹ تا ۳۴ میلیمتر است. تخم حلزون تقریباً کروی سفید و قطر حدود ۳ میلی متر دارد. حلزون قهوه ای مرکبات هرمافرودیت است و به تنهایی قادر به تکثیر نیست و نیاز به حلزون جنس مخالف دارد. این آفت یک نسل در سال دارد و تخم ریزی معمولاً در پاییز انجام می شود. مکان تخم ریزی حلزون قهوه ای در مناطق گرم و مرطوب خاک های نرم یا داخل خاک برگ های پوسیده است تخم ها در دستگاه جوجه به هم چسبیده به تعداد حدود ۵۰ عدد داخل هر لانه قرار داده میشود و پس از طی سرمای زمستان در اوایل بهار از تخم خارج می شوند. در تابستان به خواب تابستانی رفته و در پاییز با خنک شدن هوا مجددا فعال شده و شروع به ایجاد خسارت سنگین در باغات مرکبات می کنند. خسارت حلزون های قهوه ای خورده شدن پهنک برگ ها ایجاد پارگی و خوردگی و سوراخ های ریز و درشت روی برگها است علاوه بر برگ ها از پوست تنه و شاخه درختان نیز تغذیه می کنند.

این تصویر دارای صفت خالی alt است؛ نام پروندهٔ آن %D9%86%D9%85%D8%AD%D8%AE%D9%86%D8%AA%D8%AD%D8%AE%D9%86-3.jpg است
  •  راههای کنترل حلزون قهوه ای در باغات مرکبات

 برای کنترل این آفت استفاده از طعمه های مسموم مانند متالدئید ۶ درصد و استفاده از سموم فسفره توصیه می شود. برای کاهش این آفت یک. از باغ به مساحت یک در یک متر مربع را کودهای دامی ریخته و روی آن یک تخته قرار دهید و اقدام به شکار این آفت کنید. علاوه بر استفاده از طعمه مسموم در بهار و پاییز و زمستان جمع آوری دستی و از بین بردن آنها هم به کنترل این آفت کمک می کند.

آفت بالشتک مرکبات

  •  آفت بالشتک مرکبات آفت معروفی در مناطق شمالی کشور می باشد که حالت پنبه ای داشته و از شیره گیاهی درختان تغذیه می کند و سبب تضعیف درختان و ریزش برگها و میوه ها می شوند. بالشتک مرکبات از خانواده شپشک ها بوده و از آفات مکنده می باشد و اغلب در پشت برگها در حاشیه دمبرگها حضور داشته و از شیره گیاهی تغذیه می کند. چین آفت دو نسل در سال دارد. بالشتک مرکبات در فصل بهار در پشت و روی برگ های مرکبات دیده شده و در این مرحله حشره ماده که یک کیسه پنبه ای سفید رنگ دارد قابل شناسایی است. این کیسه های پنبه ای شکل محل تخلیه تخم ها می باشند پس از ۲ تا ۳ هفته بالشتک ها از تخم خارج شده و اقدام به خسارت زایی می کنند. پول های جوان خارج شده است تخم ها می‌توانند توسط حشرات دیگر یا باد به گیاهان دیگر منتقل شده و به این ترتیب در کل باغ منتشر شوند. حاصل فعالیت و تغذیه این آفت ترشح مواد چسب رنگ به نام عسلک روی برگ ها و حتی میوه ها است. پس از ترشح عسلک اسپور های قارچ های روی آن رشد کرده و حالت دودی شکلی را گرفته که به این قارچ فوماژین گفته می شود. قارچ فوماژین بازارپسندی میوه ها را کم کرده و باعث جلوگیری از تنفس و فتوسنتز برگ ها شده و در نهایت باعث ریزش برگ ها و کاهش کیفیت میوه ها می شود. باغداران مرکبات علاوه بر سمپاشی های لازم برای از بین بردن آفت بالشتک باید از قارچ کش های مسی مانند بردوفیکس برای از بین بردن فوماژین استفاده نمایند همچنین شستن شاخ و برگ درختان با ترکیبات صابونی بسیار کمک کننده می باشد.  یکی از راههای کنترل بالشت کار در مرکبات روغن پاشی زمستانه پس از سپری شدن سرمای زمستان و قبل از بیداری درختان است. استفاده از سمومی مانند اتیون ، دورسبان ، مالاتیون ، استامی پرید و پیری پروکسی فن به همراه روغن به میزان نیم تا یک درصد توصیه می‌شود.
این تصویر دارای صفت خالی alt است؛ نام پروندهٔ آن Untitled-1-3.jpg است

کنه قرمز مرکبات

یکی از عوامل خسارت زا در باغات مرکبات کنه های زیان آور هستند از بین کنه های گیاهخوار در باغات مرکبات کنه قرمز از مهمترین آفات در نهالستان و باغات جوان محسوب می شود. آفت کنه قرمز به شاخه ها برگها و میوه های مرکبات حمله کرده از سلولهای برگ تغذیه کرده و باعث ایجاد نقاط خاکستری یا نقره ای در سطح برگ شده که باعث کاهش فتوسنتز ، سرخشکیدگی شاخه ها ، کاهش قدرت رشد و ریزش میوه ها به شکل نارس و عدم رنگی و کیفیت میوه ها می شود. آفت کنه قرمز بیشتر در فصل های گرم و خشک مانند اواخر تابستان پاییز یا اواخر زمستان و بهار اتفاق طغیان می کند. حمله آفت از بالای درخت شروع می شود و این آفت در شمال کشور ۱۹ نسل دارد که هر نسل آن ۹ روز طول می کشد علت طغیان کنه قرمز مرکبات اغلب کاربرد گسترده از آفت کش های غیر موثر و از بین بردن دشمنان طبیعی آفت به مرور زمان است.

این تصویر دارای صفت خالی alt است؛ نام پروندهٔ آن %DA%A9%D9%86%D9%87-%D9%82%D8%B1%D9%85%D8%B2.jpg است

 کنترل کنه قرمز مرکبات در باغات با خسارت شدید کنی قرمز باید ترکیبی از روش های زراعی و کنترل بیولوژیکی و سمپاشی استفاده شود. از جمله کنه کش های موثر برای این آفت تخم کش کلوفنتزین ، کنه کش های نئورون ، ارتوس ، و نیسورون می باشد. کنه کش ارتوس به همراه روغن ۱% علیه تخمکش ها کاربرد دارد علاوه بر این در اسفندماه سمپاشی زمستانه با روغن یک و نیم درصد به کاهش جمعیت آفت در فصل آینده کمک میکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *