مراحل کشت و کوددهی جو

نکات کشت جو

جو (Hordeum vulgar) یکی از گیاهان زراعی یکساله روزبلند، مقاوم به خشکی و خاکهای قلیایی، تا حدودی شوری خاک و سطح بالای آب زیرزمینی است.

برای انتهاب بذرهای مناسب و سالم کشت جو بذرها باید از نظر ظاهری سالم و عاری از آلودگی به بیماری و علفهای هرز باشد. عملیات بوجاری برای حذف مواد زائد مانند کاه و کلش، دانه های شکسته  و آلوده از بذرها جدا شوند. برای کشت انواع گیاهان زراعی ضد عفونی بذر با کمک قارچکش هایی مانند رورال تی اس یا کاربوکسین تیرام حتما باید انجام شود و به نسبت دو در هزار مقدار آب مصرفی برای هر 100 کیلو بذر 1-2 لیتر آب است.

آماده سازی زمین برای کشت جو

در مناطق پر باران و دارای بافت سنگین شخم با عمق 20-25 سانتی متر، دیسک و ماله توصیه می‌شود. در مناطق با باران کمتر و خاک سبکتر که مواد آلی کمتر است دیسک سنگین یا گاوآهن قلمی توصیه می‌شود.

تغذیه و کوددهی گیاه جو

بهترین راه برای داشتن عملکرد مناسب محصول جو انجام آزمون خاک یک ماه قبل از کشت است. در صورت عدم دسترسی به آزمون خاک به صورت حدودی با مشورت کارشناسان کشاورزی اقدام به کوددهی به صورت زیر می‌شود:

میزان 50 کیلوگرم اوره، سوپرفسفات تریپل 100 کیلوگرم و سولفات پتاسیم 100 کیلوگرم در هر هکتار به صورت پایه و قبل از کشت همراه با عملیات خاکورزی مصرف شود. کود سرک سولفات پتاسیم و اوره در مراحل پنجه زنی و شروع دانه بندی حدود 50 کیلوگرم از هرکدام توصیه می‌شود. کود سولفات روی گرانوله 40 تا 50 کیلوگرم قبل از کشت می‌توان مصرف کرد. از کود سیلیس پتاسیم هم در مرحله ابتدای ساقه دهی برای جلوگیری از ورس توصیه می‌شود.

برای بهبود جوانه زنی بذور تلقیح بذرها با کودهای حاوی روی مانند تریتوسید، زینک پلاس و کود زیستی بارور یا کودهای حاوی جلبک دریایی به همراه قارچکش ها توصیه می‌شود.

تاریخ کشت جو

تاریخ کشت از 10 مهر ماه تا 10 آبان ماه با توجه به آب و هوای منطقه می‌باشد.

میزان بذر مورد نیاز کشت جو

مقدار بذر در مناطق مرطوب با خطی کار 110 تا 120 کیلوگرم در هکتار و 140-150 کیلوگرم در هکتار به صورت دستپاش توصیه می‌شود. در مناطق خشک و معتدل کشور مقدار 180-220 کیلو در هکتار برای کشت آبی و 250-300 کیلو برای کشت دیم توصیه می‌شود. عمق کشت مناسب 3-4 سانتی متر می‌باشد.

کنترل علف های هرز مزارع جو

یکی از ابتدایی و مهم ترین راهها رعایت تناوب زراعی است. کنترل علف های هرز باریک برگ مانند چچم، خونی واش و یولاف در مزارع گندم و جو بسیار مشکل تر از علف های هرز پهن برگ می‌باشد. یکی از روش های کارآمد کنترل علف های هرز روش ماخار است به این صورت که 30-40 روز قبل از کشت شخم و آبیاری انجام شده و تا قبل از کشت علفهای هرز رشد می‌کند و قبل از کشت یک شخم سطحی سبک زده شود.

علف کش مناسب جو

برای داشتن عملکرد مناسب علف کش ها در مزرعه جو علاوه بر دقت در انتخاب علفکش با توجه به نوع علفهای هرز باید به زمان انجام و مرحله رشدی گیاه هم توجه شود. برای مثال در ساعات اولیه صبح در صورت داشتن شبنم روی سطح برگ باید تا زمان تبخیر شبنم صبر کرد. همچنین استفاده از ادوات سمپاشی و نازل مخصوص هم برای داشتن کارایی بهتر توصیه می‌شود. قبل از سمپاشی کالیبراسیون سمپاش، حجم و کیفیت مناسب آب (از آب دارای سختی و قلیایی و شور برای سمپاشی استفاده نشود)

علفکش های مناسب جو برای باریک برگها مانند ایلوکسان، پوماسوپر، گراسپ و آکسیال و سافیکس بی دبلیو معرفی شده اند. برای جو بر خلاف گندم علفکش دو منظوره معرفی نشده است. برای پهن برگ کش ها محدودیتی وجود ندارد. از علفکش های پهن برگ کش جو می‌توان به تری بنورون متیل(گرانستار)، و مخلوط توفوردی و ام سی پی آ معرفی شده است.

منبع

حسین علی فلاحی، مسعود کامل، غلامرضا یحیایی، مرتضی نورعلی زاده 1399

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *