روغن ولک ۹۲ درصد نوعی حشره کش با خاصیت کنه کشی یا اثر تخمک کشی است. ترکیبات روغن ولک یا روغن امولسیون شونده شامل پارافین به مقدار ۸۰ درصدٍ مواد ضد قارچ و مواد امولسیون کننده و غلظت دهنده است. رنگ روغن ولک با کیفیت کرم رنگ مایل به زرد روشن و براق است و وقتی درب محصول باز میشود بوی پارافین به مشام مصرف کننده میرسد.
یکی از شاخص های مهم در کیفیت روغن ولک درجه سولفوناسیون این روغن است. این شاخص در روغن های ولک با درجه سولفوناسیون 65-75 درصد برای سمپاشی های زمستانه و روغنهای ولک با درجه سولفوناسیون بالاتر حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد برای سمپاشی های بهار و تابستان استفاده می شوند. روغن ولک چگالی کمی دارد به همین دلیل وزن ۲۰ لیتر از این روغن حدود ۱۶ تا ۱۷ کیلوگرم است. یکی از نکاتی که در زمان استفاده از روغن ولک باید رعایت کنید این است که در زمان تا قبل از زمان تورم جوانه سمپاشی های زمستانه را به اتمام برسانید و در زمان باز شدن و تورم جوانه ها از روغن ولک استفاده نکنید.

استفاده از روغن ولک یکی از راههای کنترل آفاتی مانند انواع شپشک ها، شتهها، کنهها، و تخم برخی آفات و بیماریهای درختان میباشد. با استفاده از روغن ولک و سمپاشی آن در فصول مناسب پوشش روغنی روی سطح بدن حشرات و سطح تخم ها ایجاد شده که مانند تنفس و ادامه حیات آفت میشود در نتیجه آفت از بین میرود.
چرا از روغن ولک استفاده میکنیم؟ کاربردهای روغن ولک چیست؟
در سمپاشی های پیش بهاره و اواخر زمستان و همچنین در بهار و تابستان برای مبارزه با شپشک آردآلود و برخی از کنه ها به همراه برخی سموم میتوانید از روغن 1.5 درصد در سمپاشی ها استفاده کنید. روغن ولک نبسیت به سموم شیمیایی خطرات کمتری برای انسان و حشرات مفید دارند و باقیمانده سموم روی محصولات کمتری روی گیاهان و محصولات باقی میگذارند ولی زنبور های عسل و یا ماهی ها به آن حساس هستند.
روغن ولک اثرات سموم را تشدید میکند و با اکثر حشره کش و قارچ کش ها قابلیت اختلاط پذیری دارد. همچنین اضافه کردن روغن ولک به سموم در زمان سمپاشی باعث چسبندگی بیشتر سموم به سطح و جلوگیری از شسته شدن آن توسط بارندگی می شود. یکی دیگر از کاربرد های روغن ولک استفاده از آن به همراه روغن های گیاهی مانند روغن سویا در جلوگیری از از زود باز شدن جوانه ها و جلوگیری از سرمازدگی های آخر زمستان یا ابتدای بهار است.

در زمان استفاده از روغن ولک به چه نکاتی باید توجه کنید؟
در زمان استفاده از روغن ولک باید از آبی که سبک باشد برای رقیق کردن استفاده کنیم. دقت کنید تا زمان سمپاشی بعد از رفع سرمای شدید زمستان و قبل از تورم جوانه ها و بیداری درختان باشد.
در زمان سمپاشی زمستانه با روغن ولک می توانید یکی از سموم فسفره مانند اتیون، مالاتیون یا کلرپیریفوس را به روغن ولک اضافه کرد و تمام شاخه ها و تنها را سمپاشی کرد. حتماً بین زمان سمپاشی با روغن تا برداشت محصول ۴ هفته فاصله باشد. در گیاهانی که دارای استرس مانند تنش های خشکی سرما یا گرما و یا ریشه های بریده شده و یا بعد از هرس هستند از این روغن ها استفاده نشود. باقیمانده روغن در آب های سطحی و جوی ها ریخته نشود زیرا برای ماهی ها و جانوران آبزی خطرناک است ست.
کاربرد های روغن ولک در مبارزه با آفات کشاورزی
فرمولاسیون روغن ولک ۹۲ درصد نقش آفت کشی بسیار مهمی در کشاورزی کشور دارد. روغن ولک در آفاتی مانند کنه های قرمز، زرد شرقی و شپشک های بومی مرکبات ، کنه های قرمز پسیل گلابی انواع سپردار ها و شپشک ها در درختان میوه سردسیری ، در شپشک های واقعی و شپشک تنه پسته و خرما انواع شپشک باغات و درختان غیر مثمر، چای و زیتون برای کنترل آفات در سمپاشی های بهاره و یا پیش بهاره توصیه می شود.

تفاوت روغن ولک تقلبی و اصل
متاسفانه در سال های اخیر برخی از شرکت های تولید کننده روغن های ولک با استفاده از روغنهای نامرغوب و گازوئیل به جای پارافین اقدام به تولید روغن ولک کردهاند که نه تنها در کنترل آفات و بیماری ها نقشی نداشته بلکه استفاده از آنها باعث ضرر و زیان اقتصادی به کشاورزان شده است.
با پیشرفت هایی که در صنعت پالایشگاهی کشور ایجاد شده روغن های مرغوب تر و با کیفیت بالاتر تولید شده اند که می توانند در صنعت تولید روغن ولک استفاده شده تا در سمپاشی های بهار و تابستان بدون ایجاد آسیب و صدمه به گیاهان به راحتی بتوان در کنترل آفات از آن استفاده کرد.
قابلیت اختلاط پذیری روغن ولک باسموم کشاورزی
روغن ولک با اغلب حشره کش ها و قارچ کش های رایج در کشاورزی قابل ترکیب شدن میباشد ولی حتماً قبل از مخلوط کردن سموم با روغن ولک لیبل روی سموم و روغن ولک را مطالعه نمایید. روغن ولک با قارچ کش هایی مانند کاپیتان و هرگونه ترکیب گوگردی یا آبامکتین نباید ترکیب شود. همچنین با حشره کش های مثل کارباریل یا دیمتوات هم نباید مخلوط شود.
نقش روغن ولک در تامین نیاز سرمایی درختان پسته
نتایج تحقیقات محققان کشاورزی نشان داده که کاربرد روغن ولک در زمستان باعث تسریع و افزایش کمیت و کیفیت پسته میشود. همچنین اگر روغن ولک به همراه برخی از کودها مانند نیترات پتاسیم در درختان پسته استفاده شود میتواندد نیاز سرمایی باقیمانده درختان پسته را به صورت کامل برطرف کنند.
غلظت روغن ولک به عنوان آفت کش به میزان یک تا یک و نیم درصد میباشد ولی استفاده از روغن ولک با غلظتهای بالاتر از ۳ درصد به همراه ترکیب نیترات پتاسیم در محلول پاشی در بهمن ماه باعث افزایش غلظت یون پتاسیم در جوانه های گل پسته و کمک به تسهیل گلدهی و کیفیت میوه ها کیفیت گلها می شود. در سالهایی که تعداد روزهای با دمای صفر تا ۷ درجه سانتیگراد در مناطق پسته کاری کشور کافی نبوده و نیاز سرمایی درختان پسته تامین نشده است با بررسی تعداد روزهای با دمای صفر تا 7 درجه سانتیگراد می توان در اواسط و اواخر بهمن ماه اقدام به استفاده از روغن ولک برای کمک به تامین نیاز سرمایی و تکامل و تکوین جوانههای گل و رویشی کرد.

در صورتی که نیاز سرمایی درختان پسته برطرف نشود برگها بدفرم شده شکل غیر طبیعی پیدا کرده و به صورت دو و سه برگچه ای می شوند همچنین جوانه های گل ممکن است باز نشده و یا با تاخیر و به صورت غیر یکنواخت باز شوند زیرا در صورت تامین نشدن نیاز سرمایی درختان پسته تکامل گلها و به دنبال آن گرده افشانی و تشکیل میوه انجام نمیشود.
برای استفاده از روغن ولک برای تامین نیاز سرمایی درختان پسته حتماً باید ۶۶ درصد نیاز سرمایی آن به صورت طبیعی در منطقه برطرف شده باشد به همین جهت با استفاده از مدل های هواشناسی مانند مدل مدل یوتا و محاسبه تعداد روز هایی که نیاز سرمایی پسته تامین شده میتوانید در زمان مناسب از روغن ولک استفاده کنید. غلظت روغن ولک برای تامین نیاز سرمایی در پسته رقم اکبری ۴۰ درصد و برای ارقام مانند احمدآقایی یا رقم کله قوچی ۳۰ درصد میباشد.
در مناطق با خاک و آب شیرین و رقم اکبر اکبری ۴۰ در هزار و برای سایر ارقام 30 در هزار توصیه می شود. در خاک و آب شور برای رقم اکبری 50 در هزار و سایر ارقام 40 در هزار توصیه می شود. روغن های ولک یا امولسیون شونده بالای ۹۰ درصد برای این کاربرد مناسب هستند.