آفات مهم مرکبات و کنترل آنها

آفات مهم مرکبات

 آفات زیادی مرکبات در مناطق شمال و جنوب کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد و شناخت درست از آفات برای کنترل و جلوگیری از ایجاد خسارت های سنگین به کشاورزان کمک می‌کند.

 از جمله آفات مهم درختان مرکبات کشور:

آفت تریپس مرکبات

 آفت تریپس مرکبات بیشتر در مناطق جنوبی و بعضی نواحی شمال کشور مشاهده می‌شود. رنگ آفت تریپس مرکبات زرد نارنجی با بالهای ریشک دار است. تریپس‌ها تخم های خود را روی برگها، میوه ها و سرشاخه های جوان می‌گذارند. بیشتر به سر شاخه ها و میوه های جوان حمله می‌کنند و به دنبال تغذیه آنها نقاط دایره ای شکل چوب پنبه ای روی پوست ایجاد می‌کند.

کنترل آفت تریپس

سمپاشی های درختان مرکبات در باغات آلوده با استفاده از سموم سیستمیک. برای خرید و سفارش سوم مرکبات با ما تماس بگیرید.

شته مرکبات

شته ها از شیره پرورده برگ ها، شاخه ها و میوه ها تغذیه می‌کنند به دنبال تغذیه مواد چسبناکی به نام عسلک را ترشح می‌کنند که روی برگها و میوه ها و سرشاخه های مرکبات باعث تجمع قارچ سیاه رنگی به نام فوماژین شده و حالت دود گرفته و سیاه رنگی را به درخت می‌دهد. همچنین شته ها به عنوان ناقل بیماری ویروسی تریستزا نیز شناخته می‌شوند.

ویژگی های شته سبز مرکبات

طول حشره کامل 1.8 میلیمتر رنگ سبز روشن هستند و پوره های آن به رنگ قهوه ای روشن هستند که وسیله تشخیص آن وجود لکه های سیاه رنگ لبه بال های جلویی است. تغذیه این آفت از شیره نباتی برگ‌های جوان باعث پیچیدگی برگ ها و تولید عسلک روی درختان می‌شود.

روش های کنترل شته مرکبات

 استفاده از کفشدوزک ها برای تغذیه از لارو های این آفت می‌باشد. علاوه بر این استفاده از سمومی مانند پی متروزین یا چس به نسبت نیم در هزار با توصیه کارشناس کشاورزی توصیه می شود. برای استفاده از سموم مورد نیاز برای شته مرکبات با ما تماس بگیرید.

شپشک های مرکبات

شپشک ها از آفات مهم گیاهان هستند که در شرایط طغیان باعث خشک شدن گیاه و ریزش برگ و میوه می‌شوند. علاوه بر آن تغذیه این آفت باعث ترشح مقدار زیادی از عسلک و جذب فوماژین می‌شود.

آفت بالشتک مرکبات

 از جمله آفات مرکبات و مرکبات بالشتک مرکبات هستند که از آفات رایج مرکبات در استان‌های شمالی هستند. کیسه های تخم پنبه ای و نیم دایره ای است تخم ها بیضوی و در ابتدا به رنگ زرد لیمویی و براق است. پوره های سن اول به رنگ قهوه ای روشن و دارای موهای مخرجی هستند. لارو سن دوم که مرحله زمستان گذران آفت است و لارو سن سوم پررنگ‌تر می‌شود.

 فعالیت نسل اول آفت در اواخر فروردین شروع می‌شود در نسل دوم در شهریورماه وارد می‌شود.

روش های کنترل بالشتک مرکبات

 استفاده از کفشدوزک های استرالیایی، هرس داخلی تاج و حتی شاخه های خشک و متراکم در صورت نیاز سمپاشی با استفاده از سموم فسفره که مناسب ترین زمان آن اواخر خرداد تیر ماه است و کنترل مورچه ها با استفاده از طعمه مسموم و یا استفاده از مواد چسبنده برای جلوگیری از صدمه تنه درختان جوان می باشد.

سپردار قهوه ای مرکبات

 شپشک آرد آلود مرکبات

 شپشک آرد آلود مرکبات علاوه بر مرکبات گیاهان خانگی و آپارتمانی را نیز مورد حمله قرار می دهد. تعداد تخمهای حشره در روی گیاهی نیز ممکن است بین ۱۶۰ تا ۲۳۰ باشد. این آفت در سنین مختلف از شیره های گیاهی تغذیه می‌کنند. روی درختان لیمو شیرین ، نارنج و پرتقال تامسون ناول و تانجلو آلودگی ایجاد می‌کنند. روش‌های کنترل این آفت شستشوی درختان با استفاده از ترکیب آب و صابون های محلول پاشی مخصوص در زمان بهار است و سمپاشی با سموم مخصوص این آفت میباشد.

کنه های مرکبات

 کنه قرمز مرکبات

 کنه های ماده تخم های خود را به برگ متصل می‌کنند که اغلب به رنگ قرمز روشن هستند در شرایط مناسب در طی سال ۱۲ تا ۱۵ نسل داشته و زمستان گذرانی آنها به صورت تخم روی سرشاخه ها است و در زمستان های ملایم به صورت پوره و حشره کامل دیده می‌شود. خسارت کنه قرمز از طریق مکیدن شیره برگ و میوه ها است و به دنبال کار کمرنگ و سطح بالایی برگ ها ایجاد شده لکه های بزرگ خشک می‌شود و ممکن برگها حالت قاشقی پیدا کنند و ریزش برگها و خشک شدن سرشاخه ها علائم این آفت است.

کنه زنگ مرکبات

طول کنه بالغ وجود ۱۲ میلیمتر است رنگ زرد و روشن است در مراحل ابتدایی به رنگ زرد متمایل به قهوه ای دیده می‌شود و در مراحل ابتدایی شکل تخم مرغ را با رنگ زرد رنگ دارند. زمستان به شکل حشره کامل روی شاخ و برگ درختان دیده می‌شود. کنه زنگ هر ۸ تا ۱۰ روز میتواند یک نسل داشته باشد. کنه زنگ مرکبات در بافت میوه شکاف ایجاد کند در شمال ایران به کنه مخملی معروف است. علاوه بر روی درختان نارنج و پرتقال به شکل مخملی شدن میوه ها حالت زنگاری شدن بر روی درخت لیمو به صورت رنگ های خاکستری مایل به قهوه ای دیده می شود اینکه به این کنه کنی نقره ای هم گفته می شود.

چند مرکبات جنوب کن شرقی مرکبات که تشریح کامل بافت کامل به شکل بیضی پهن به طول ۴ ۴۵ میلیمتر است که شکممون قهوه ای و سر و سینه زرد و قرمز است به طور متوسط شش نسل در سال دارد و درختان جوان نهال مرکبات بیشتر مورد حمله این آفت قرار می گیرند درختان بارور باعث ریزش برگها و میوه ها می‌شود برای آفت زده به صورت در سطح زیرین خاکستری مایل به سفید می‌شود و سطح روی آنها خشکیده می‌شود.

 روش های کنترل کنه ها در مرکبات

  1. برای کنترل کنه قرمز و کنار شرقی مرکبات سمپاشی زمستانه روغن پاشی زمستانه برای مبارزه با شپشک استفاده می‌شود به این صورت که یک از کنه کش اختصاصی مانند نیسورون یا ارتوس به نسبت 0.5 در هزار همراه با روغن ها استفاده شود.
  2. سمپاشی تابستانه درختان آلوده به کنه در اوایل تیرماه با یکی از سموم توصیه شده

کنترل کنه زنگ مرکبات

کنه زنگ مرکبات روغن پاشی زمستانه و تابستانه در بهار تابستان و اوایل پاییز و به محض مشاهده روی میوه ها یا برگ ها با سموم کنه کش اساسی مانند نئورون 1.5 در هزار و آبامکتین 0.5 در هزار ، سان مایت و مانکوزب ۲۰۰ گرم در ۱۰۰ لیتر آب استفاده شود.

پروانه مینوز برگ مرکبات

 پروانه مینوز کامل رنگ خاکستری رنگ داشته و با بالهای باز ۸ میلیمتر طول دارد. بالهای جلویی دو نوار باریک خاکستری کمرنگ دارد. در نواحی گرمسیر و مناطق با زمستان کامل به شکل حشره کامل و در مناطق شمالی به شکل لاروهای سنین آخر و شفیره زمستان گذرانی می‌کنند. در شرایط شمال کشور از اوایل خرداد تا اواخر آبان‌ ماه فعال هستند. پروانه مینوز مرکبات در پشت و روی برگ های جوان تخم ریزی کرده و 6-8  نسل در شمال کشور و در شرایط جوی جنوب کشور ۶ تا ۱۰ نسل دارد. مینوز برگ مرکبات بعد از خارج شدن از تخم با تغذیه از برگ کانال هایی در اپیدرم برگ ایجاد می‌کند و از پارانشیم داخل آن تغذیه می‌کنند. تغذیه لارو از پارانشیم باعث ایجاد چین خوردگی در برگ و ایجاد دالان های رنگ پریده روی آنها می‌شود. در درختان خسارت‌دیده لبه برگها به سمت بالا کشیده می‌شود و در صورت بالا بودن خسارت برگ زرد و خشک شده و در نهایت ریزش می‌کنند.

کنترل آفت مینوز برگ مرکبات

استفاده از سمومی مانند کنفیدور یا آبامکتین به صورت سمپاشی با مشاهده اولین علائم خسارت یکی از راه‌های کنترل این آفت می باشد و هر ۱۰ تا ۱۵ روز یکبار می توانید با توصیه کارشناس کشاورزی سم پاشی انجام شود.

منبع

آفات مهم درختان مرکبات مبارک باد اسماعیل غلامیان محمد فاضل حلاجی ثانی سال ۱۳۸۴

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *