گردو یکی از درختان مهم در مناطق معتدله می باشد که هر ساله مقدار قابل توجهی محصول به صورت میوه و یا چوب تولید میکند. کیفیت میوه ها تحت تاثیر عوامل زیادی از جمله آبیاری شرایط آب و هوایی تغذیه و کوددهی می باشد. علاوه بر کنترل عوامل موثر در رشد و تولید میوه ها هر ساله باید اقدامات کنترلی جهت کنترل جمعیت آفات و بیماری ها انجام شود. درختان گردو نسبت به بسیاری از آفات و بیماری ها مقاومت خوبی دارند ولی عدم تغذیه و آبیاری مناسب ممکن است آنها را نسبت به بسیاری از آفات و بیماری ها احساس تر کند.
بیماریهای درخت گردو
بیماری بلایت گردو
بیماریهای درخت گردو یکی از مهمترین بیماریهای درختان گردو بیماری بلایت گردو می باشد این بیماری به برگ ها ، جوانه ها و میوه ها خسارت وارد می کند. به صورت لکه های بزرگ و زاویه دار روی سطح برگ ها دیده شده و در موارد شدیدتر باعث تغییر شکل برگ ها می شود. روی جوانه ها و سرآغاز ه تشکیل میوه ها به شکل لکه های قهوه ای رنگ که روی آنها حالت قطره های سم وجود دارد دیده می شود. در آب و هوای مرطوب جوانه ها خمیده و سپس خشک می شوند. در میوه های تازه لکه های قهوه ای یا سیاه رنگ ایجاد می کند. باکتری به داخل میوه نفوذ کرده و میتواند مغز آن را هم سیاه کند. گل های نر میتوانند به این باکتری آلوده شده و از طریق گرده بیماری را به گلهای ماده درختان دیگر نیز منتقل کنند.
راههای کنترل بیماری بلایت گردو
راههای کنترل بیماری بلایت گردو یکی از اقدامات هرس شاخههای آلوده حذف جوانه های آلوده است و البته فراموش نکنید که در زمان هرس باغات آلوده ضدعفونی تیغه های قیچی امری الزامی است. با استفاده از قارچ کش ها و باکتری کش های مسی میتوانید اقدام به سمپاشی سالانه چهار نوبت کنید. سمپاشی های سالانه با کمک بردوفیکس، مخلوط بردو یا قارچ کش اکسی کلرور مس گزینه های خوبی برای کنترل این بیماری هستند. همچنین آبیاری درختان در فصل رشد با سوم و مسی تاثیر مثبتی در کنترل و کاهش بیماری دارد علاوه بر آن هرس درختان ایجاد تهویه مناسب در باغ و تغذیه مناسب درختان با کودهایی مانند فسفیت پتاسیم و کود های حاوی مس مانند سولفات مس یا کوپرا جی ال به کنترل این بیماری های باکتریایی کمک زیادی می کند.
راههای کنترل بیماری بلایت گردو
راههای کنترل بیماری بلایت گردو یکی از اقدامات هرس شاخههای آلوده حذف جوانه های آلوده است و البته فراموش نکنید که در زمان هرس باغات آلوده ضدعفونی تیغه های قیچی امری الزامی است. با استفاده از قارچ کش ها و باکتری کش های مسی میتوانید اقدام به سمپاشی سالانه چهار نوبت کنید. سمپاشی های سالانه با کمک بردوفیکس، مخلوط بردو یا قارچ کش اکسی کلرور مس گزینه های خوبی برای کنترل این بیماری هستند. همچنین آبیاری درختان در فصل رشد با سوم و مسی تاثیر مثبتی در کنترل و کاهش بیماری دارد علاوه بر آن هرس درختان ایجاد تهویه مناسب در باغ و تغذیه مناسب درختان با کودهایی مانند فسفیت پتاسیم و کود های حاوی مس مانند سولفات مس یا کوپرا جی ال به کنترل این بیماری های باکتریایی کمک زیادی می کند.
بیماری گال طوقه درختان گردو(Crown gall)
بیماری باکتریایی دیگر درختان گردو بیماری گال طوقه یا تنه می باشد که عامل آن اگروباکتریوم رادیوباکتر است که علاوه بر درختان گردو در درختان دیگر مانند درختان سیب ، انگور و کلاس هم مشاهده می شود. این بیماری در دمای بین ۲۲ تا ۳۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۸۰ درصد شروع بیشتری دارد. عامل این بیماری نوعی باکتری است که از طریق ابزارآلات باغبانی آلوده ، نهال نشا یا قلمه و یا پیوندک آلوده ممکن است منتقل شود. همچنین از طریق آبیاری قطرات باران و باز قابل انتقال بین درختان می باشد. راه های کنترل بیماری گال توپ درختان گردو ضدعفونی ابزار آلات باغبانی مانند قیچی و اره بعد از هر برش استفاده از قارچ کش های مسی و حذف شاخه ها و درختان آلوده
بیماری آنتراکنوز یا لکه قهوه ای در گردو
عامل این بیماری قارچی به نامGnomonia juglandis است که که باعث ایجاد لکه های قهوه ای دایره ای شکل با مرکزی روشن تر به رنگ خاکستری در برگها و میوه ها می شود. لکه های قهوه ای ممکن است در موارد شدیدتر به هم پیوسته و کلبرگ را آلوده کند و سبب ریزش برگها شود. همچنین لکه های قهوه ای روی میوه ها هم قابل مشاهده هستند. وجود لکه ها روی برگ و میوه باعث کاهش رشد و کاهش چشمگیر کیفیت میوه ها خواهد شد.
راه های کنترل بیماری لکه قهوه ای در درختان گردو
عایت بهداشت باغ به صورت جمع آوری برگها و میوه های آلوده از سطح باغ، جمعآوری و سوزاندن کلیه برگ های ریخته روی زمین، زیر و رو کردن خاک در پاییز و اوایل بهار، انجام سمپاشی های چهارگانه با سموم مسی مانند بردوفیکس یا اکسی کلرور مس، ایجاد تهویه در باغات با کمک هرس و رعایت فاصله کشت مناسب درختان و انجام تغذیه مناسب درختان با استفاده از کود سم های مقاوم کننده درختان می باشد.
بیماری پوسیدگی فایتوفتورایی ریشه یا طوقه
این بیماری باعث پژمردگی، سرخشکیدگی زرد شدن و ریزش برگها و میوه ها می شود. درختان به آرامی و آهستگی خشک شده و از بین میروند. علائم این بیماری علاوه بر نکات گفته شده وجود زخم هایی به رنگ سیاه یا قهوه ای رنگ در ناحیه طوقه و یا روی ریشه ها می باشد که عامل قارچ فایتوفتورا است که به دلیل فعالیت در این مناطق باعث ایجاد بیماری و انسداد آوند ها شده که در نتیجه سبب ایجاد خشکی درختان میشود. نکته ای که کشاورزان برای تشخیص این بیماری باید به آن توجه کنند وجود مایعات چسب مانند روی زخم در محل طوقه و ریشه است. این بیماری به دنباله افزایش رطوبت در محیط ، در خاک های فشرده و بدون تهویه و ماندابی بالا و عدم آبیاری مناسب صورت شدن طوقه و تنه درختان در زمانه آبیاری ایجاد میشود راه های کنترل بیماری پوسیدگی فایتوفتورایی انجام آبیاری مناسب ، ایجاد تشتک آبیاری، استفاده از قارچ کش های سیستمیک و آبیاری درختان با استفاده از آنها و استفاده از کود سم های مناسب برای تقویت درختان می باشد.
آفات مهم درختان گردو
کرم میوه گردو
از جمله آفات مهم درختان گردو، کرم میوه(Codling moth) است. این آفت به گونه های زیادی از درختان میوه از جمله سیب ، آلو ، هلو و به حمله کرد و گردو را نیز مورد حمله خود قرار می دهد. در زمستان داخل زخم ها و شکاف های تنه ، خاک و برگ های ریخته شده روی زمین زندگی می کنند. و حشرات ماده آن تخم ها را داخل میوه ها یا نزدیک آنها روی دم گل میگذارند و لاله ها پس از خروج از تخم وارد میوه شده از آن تغذیه می کنند. راههای کنترل کرم میوه خوار در گردو جمع آوری کلیه نیروهای ریخته شده روی زمین ریخته شده روی زمین ، زیرو کردن خاک در پاییز و بهار و استفاده از سمومی مانند استامی پراید ، اتیون ، فوزالن است.
کنه تاولی درخت گردو
یکی دیگر از آفات مهم اینه درختان گردو کنه های تاولی(Eriophyes erinea) هستند. کنه تاولی درختان گردو سر برده ریزش برگ ها قبل از پاییز کاهش چشمگیر میزان محصولات و زردی و رنگ پریدگی درختان می شود. کنه تاولی گردو گردو در یک سال نسل های زیادی دارند. از عصاره شیره سلولی برگ ها تغذیه میکند حاصل این تغذیه ایجاد لکه های نامنظم به شکل توده های کوچک و بزرگ در ابعاد مختلف در زیر برگ ها می کند. در واقع توده های متورم ای در سطح زیرین برگ ها ایجاد می کند.
از جمله راههای کنترل آفت کنه در گردو استفاده از کنه کش های متفاوت در یک فصل رشد، شرایط تهویه و افزایش رطوبت در باغ و از بین بردن علف های هرز طرز و استفاده از محلول های صابونی برای شستشوی درختان میوه می باشد.