کشت و کوددهی بادمجان

گیاه بادمجان سبزیجات مهم خانواده سولاناسه است. تولید بادمجان در هند ۱۲ میلیون تن و در کشور ما ۱.۳ دهم میلیون تن است. کشت بادمجان در در استان های خوزستان، هرمزگان، تهران، فارس، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، بوشهر و جیرفت بسیار رایج است. گیاه بادمجان گیاهی گرمسیری است و ارتفاع آن به 1.5 متر می‌رسد. بادمجان دارای ریشه های سطحی، منشعب و قوی است.ساقه ها سبز رنگ و دارای ساقه های فرعی و برگ های ساده و کنگره ای به رنگ سبز روشن است.معمولا 30 روز بعد از نشاکاری گل هایی به رنگ بنفش سفید تولید می‌شود. بهترین زمان گرده افشانی بادمجان معمولا بین ساعت ۶ تا ۱۱ صبح می‌باشد.

شرایط آب و هوایی مناسب برای کشت بادمجان

  بادمجان یک گیاه گرمسیری است و در مقابل سرما بسیار حساس است. دمای مناسب برای رشد بادمجان حداقل ۱۶ درجه سانتیگراد است و باید در مناطقی دارای فصل رشد طولانی تا ۴ ماه با دمای بین ۲۱ تا ۳۰ درجه سانتیگراد هستند کشت شود. دما و رطوبت خیلی بالا هم عملکرد بادمجان را کاهش می‌دهد البته می‌تواند تا حدودی شرایط خشکی و غرقاب را تحمل کند. گلها در گلخانه های بادمجان به شدت نور بیش از ده کیلو لوکس نیاز دارد. در عین حال میزان دمای داخل گلخانه نباید پایین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد. کاهش گرمای هوا به ویژه گرمای خاک یعنی کمتر از ۱۸ درجه سانتیگراد باعث افتادن گل و غنچه می باشد.

خاک مورد نیاز برای کشت بادمجان

 بادمجان اکثر خاکها را تحمل می‌کند، البته بهترین خاک برای رشد بادمجان خاک لومی شنی است که باعث زودرسی بادمجان می‌شود. همچنین ph مناسب برای بادمجان 6 تا 6.5 است. گیاهان خانواده سولاناسه در مزارعی که قبلاً گیاهان همین خانواده کشت شده اند مانند گوجه فرنگی و فلفل نباید کاشته شوند. خاک مناسب برای کشت بادمجان باید غنی و حاصلخیز دارای مواد آلی باشد.

کودهای مناسب برای بادمجان در یک فصل

بادمجان یکی از محصولات پر نیاز به مواد غذایی است زیرا در مدت طولانی در مزرعه باقی می‌ماند. از جمله کودهای مناسب برای کشت بادمجان 30 تا 40 تن در هکتار کود دامی پوسیده کمپوست است. البته در خاکهای ضعیف و سبک شنی این مقادیر کافی است و در خاکهای سنگین تر و غنی تر اسن مقادیر حدودا 10 تن در هکتار است.

کودهای فسفر و پتاسیم برای کشت بادمجان

 مقادیر توصیه شده کودهای فسفر و پتاسیم در کشت بادمجان بر اساس آزمون خاک است و کودهای حاوی فسفر مانند دی آمونیوم فسفات انواع سوپر فسفات ها قبل از کشت هستند که باید در زیر ریشه نشا در فاصله ۵ تا ۸ سانتیمتر از زیر ریشه نشا قرار بگیرد.  این کودها بهتر است به صورت نواری مصرف شوند. در صورتی که مقدار فسفر و پتاسیم در آزمون خاک کمتر است باشد مقدار ۱۲۰ کیلوگرم از کودهای حاوی فسفر و پتاسیم در صورتی که مقدار فسفر و پتاسیم در خاک متوسط باشد بین ۹۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم و در صورتی که مقدار فسفر زیاد باشد بین ۳۰ تا ۶۰ کیلوگرم از هر کدام از این کود ها در هکتار قابل استفاده است. به طور کلی مقدار کود مورد نیاز برای رشد و نمو و بادمجان در مناطق دشت بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم که در خاک های شنی مقدار باید در دو تا سه نوبت تقسیم شده و در طی فصل رشد به گیاه داده شود. استفاده از کودهای کامل که دارای عناصر پر مصرف کم مصرف است مانند انواع NPK10-52-10، NPK12-12-36 و NPK15-5-30 هستند که به صورت آبیاری و محلول پاشی می‌تواند کمک خوبی به رشد و نمو بادمجان کند.

کودهای مناسب برای بادمجان در مرحله انتقال نشا

یکی از بهترین کود ها در زمان انتقال نشای بادمجان و بعد از استقرار نشا استفاده از کودهای ان پی کا با فرمول های 10-10-30 و 10-52-10 یا 10-50-10  به صورت آبیاری و کودهای هیومیک اسید مایع و یا پودری به خصوص هیومیک اسید های دارای فولیک اسید می‌باشد. کوددهی بادمجان در مرحله پنج تا شش برگی و ابتدای رشد رویشی شامل کودهای کامل20-20-20  کود میکرو کامل و فولیک اسید است.

کودهای مناسب برای بادمجان در مرحله قبل از گلدهی

استفاده از کود20-20-20  به صورت مداوم و هر ماه یکبار به صورت آبیاری و محلول پاشی به تامین عناصر نیتروژن فسفر و پتاسیم گیاه کمک کرده و علاوه بر رشد رویشی به رشد زایشی و گلدهی کمک می‌کند. کودهای حاوی جلبک دریایی و کودهای دارای آهن و روی مانند کلات آهن و روی به همراه اکورمون برای تحریک گلدهی مناسب هستند. همچنین استفاده از کودهای کلسیم بالا سبب جلوگیری از ریزش و گلها در بوته خواهد شد.

کودهای مناسب برای بادمجان در مرحله تشکیل میوه

انواع کودهای پتاس بالا مانند ام پی کا 36-12-12  یا 40-10-10  به صورت آبیاری و کود های میکرو کامل به صورت آبیاری و محلول پاشی استفاده از کود کالر و قابل مصرف است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *