انواع آفات پسیل و کنترل آنها

پسیل پسته

پسته یکی از محصولات مهم و استراتژیک در بین تولیدات کشاورزی ایران است ترین آفت خسارت زا در مناطق پسته کاری کشور وجود پسیل های معمولی بسیار معمول است. آفت پسیل پسته زمستان‌گذرانی خود را به صورت حشره کامل زیر پوست ها بقایای گیاهی کلوخه‌ها شکاف دیوارها ساختمان‌های مجاور باغ می‌گذراند و در انتهای زمستان با گرم شدن هوا کم کم جمعیت زمستانگذران به باغات پسته حمله کرده در ابتدا به جوانه های در حال باز شدن حمله کرده و از آنها تغذیه می‌کند و سپس روی جوانه ها و بعد ها تخم ریزی می‌کنند و جمعیت آن ها به سرعت شروع به افزایش می‌کند.

علائم خسارت پسیل پسته

 بیشترین خسارت پسیل پسته مربوط به ماههای گرم سال است و پسیل پسته در اکثر مناطق کشور چهار تا پنج نسل در سال دارد علائم خسارت پسیل پسته در باغات به صورت ضعف عمومی درختان، ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ ها، ریزش برگها و جوانه ها، ایجاد دانه های کوچک، کاهش وزن مغز و افزایش درصد پوکی و دهان بستگی در میوه می‌شود. بیشترین خسارت پوره‌های پسیل پسته یکی در خرداد ماه که باعث ریزش برگ ها گوش ها جوانه ها و افزایش میزان پوکی و در مرداد ماه باعث نامرغوبی محصول و افزایش میزان دهان بستگی و ریزش برگ ها می‌شود به همین جهت بهترین زمان کنترل پسیل پسته در ماه های خرداد و تیر است. هم زمان با تراکم شدید جمعیت حشره در زمان شروع مغز بستن و یا بعد از آن باعث ایجاد خسارات جبران ناپذیری به پسته می‌شود. زمانی که جمعیت آفت کم و تعداد پسیل ها در سنین اول است میزان شکرک روی برگ ها کمتر بوده و در این حالت بیشتر در نسل اول و دوم آفت دیده می‌شود و خسارت قابل توجه نیست با گرمتر شدن هوا میزان تولید شکرک با افزایش جمعیت بیشتر شده و باعث ریزش برگها ضعف درخت و ریز و پوک شدن پسته می‌شود.

 راههای کنترل پسیل پسته

 استفاده از حشره کش هایی مانند دیمتوات یک نوبت و استفاده از سمومی مانند استامی پراید ۲۵۰ گرم در هزار لیتر آب، تیومتوکسام به مقدار ۳۰۰ گرم در هزار لیتر و کائولین یا سپیدان منجر به کاهش میزان تخم ریزی و تلفات پسیل معمولی پسته می‌شود. علاوه بر این ها استفاده از ترکیبات صابون روغن نارگیل پالیزین در باغات پسته باعث کاهش جمعیت بسته می‌شود. بهتر است به صورت منظم باغات ردیابی شوند و جمعیت ها بررسی شود اصول باغبانی مانند تغذیه، هرس و تربیت آبیاری به دقت و به صورت مناسب انجام شود. خسارت آفت پسیل پسته در باغ‌های کم آب بیشتر است در نتیجه مدیریت آبیاری بسیار مهم می‌باشد. علاوه بر این مصرف بیش از حد از هم موجب کم شدن مقاومت برگ ها نسبت به آفات می‌شود و استفاده از کودهای دارای پتاسیم و کلسیم و امینو اسید برای مقاوم تر شدن درختان نسبت به آفت پسیل پسته موثر است. شخم و یخ خواب زمستان تا اوایل اسفند ماه می‌تواند در کاهش جمعیت موثر باشد.

 نصب کارت های چسبی زرد رنگ در اوایل فصل بعد از تورم جوانه ها از اسفند تا اواسط اردیبهشت ماه توصیه می‌شود. در مکانهایی که باد شدید نباشد می توان از تله های نواری زرد رنگ به عرض ۸ تا ۱۰ سانتی متر استفاده کرد. ارقام پسته دارای حساسیت های متفاوتی در برابر پسیل هستند. برای مثال رقم اکبری بیشترین حساسیت را نسبت به این آفت داشته در حالی که رقم اوحدی نسبت به آفت مقاوم تر است. استفاده از آفتکش هایی مانند هگزافلومورون یا کنسالت ، اسپیرودیکلوفن یا انویدور ، کائولین، صابون های روغن گیاهی مانند پالیزین در اوایل و اواخر فصل رشد استفاده شوند. آستانه اقتصادی این آفت ۵ پوره به ازای هر برگچه است و در صورتی که جمعیت در این حدود باشد استفاده از کائولین و شستشو با پالیزین انجام شده و در صورتی که تعداد جمعیت پوره ها ۱۰ تا ۱۵ عدد به ازای هر چه باشد استفاده از آفت کشهای شیمیایی توصیه می‌شود.

پسیل زیتون

پسیل زیتون یکی از مهمترین آفات زیتون است که خسارت آن در باغ های زیتون استان های گیلان زنجان قزوین و فارس دیده می‌شود. حشره کامل و پوره های پسیل با قطعات دهانی مکنده از شیره گیاهی جوانه های سرشاخه و گلهای درختان زیتون تغذیه می‌کنند و موجب از بین رفتن جوانه‌ها و ضعیف شدن درختان می‌شود. پوره ها با مکیدن شیره گیاهی و تولید تار های مومی سفید روی خوشه های گل قبل از بارور شدن توده های پنبه ای شکل ایجاد کرده و از بارور شدن خوشه های گندم جلوگیری می‌کنند.

 راههای کنترل پسیل زیتون

 در باغات کاربرد روغن های امولسیون شونده با غلظت ۲ درصد به تنهایی یا با همراه یا به همراه یکی از حشره کش ها مانند مالاتیون یا اتیون در اواخر فصل زمستان همزمان با فعال شدن پول های پسیل زیتون به غلظت یک درصد و در برخی مناطق در اوایل بهار می‌باشد. علاوه بر این محلول پاشی با استفاده از پودر کائولین با غلظت ۵ درصد به عنوان یک ترکیب بی خطر و سازگار با محیط زیست توصیه می‌شود.

آفت پسیل گلابی

پسیل گلابی از آفات کلیدی گلابی در مناطق مختلف کشور است و می‌تواند در هر سال 7 نسل ایجاد کند. خسارت آفت به دو صورت مستقیم که حاصل مکیدن شیره نباتی از برگها و میوه ها و سرشاخه های جوان است و خسارت غیر مستقیم که با تولید شیره فراوان روی برگ و میوه ها باعث آغشته شدن آن به گرد و خاک شده و از فتوسنتز و تنفس جلوگیری میکند. زمستان گذرانی آفت پسیل گلابی به صورت حشرات کامل در زیر پوستهای تنه درخت میزبان، زیر برگ های خزان کرده در کف باغ است و به دلیل تعداد نسل زیاد از اواخر بهار همه مراحل زندگی آفت به صورت همزمان دیده می‌شوند. علائم خسارت پسیل گلابی به صورت آغشتگی سطح زیرین و روی برگها و میوه های جوان باعث لک، سوختگی برگها و خزان زودرس، ریز ماندن میوه ها و کاهش و محصول سال آینده است.

راه های مدیریت آفت پسیل گلابی

 کاربرد روغن ولک پیش بهاره با غلظت یک و نیم درصد به همراه حشره کشهای فسفره مانند اتیون یا دیازینون که این ترکیب علاوه بر از بین بردن کنه قرمز اروپایی و برخی از شپشک های سپردار در کنترل پسیل گلابی هم موثر است. علاوه بر آن شستن درختان شاخه ها و برگ ها با سمپاشی صابون مخصوص سمپاشی یا مایع ظرفشویی و غلظت نیم در هزار تا یک در هزار موثر است.

 انجام سمپاشی های کرم سیب و پسیل گلابی در کاهش این آفت موثر است. ترکیباتی مانند لوفنورون یا کالیپسو از آفت کش های موثر در کنترل کرم سیب و پسیل گلابی هستند. برای دستیابی به نتایج مطلوب تر حفظ دشمنان طبیعی تنظیم رطوبت و حرارت باغ انجام حرکات و آبیاری منظم و شستشوی دوره ای درختان با صابون محلول پاشی توصیه می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *