نحوه پوساندن کود حیوانی

بهترین روش پوساندن کود دامی

کود دامی یکی از منابع غنی برای رشد و نمو گیاهان است اولین کودی است که کشاورزان در طول تاریخ از آن استفاده کرده اند.علاوه بر اینکه دارای کلیه عناصر غذایی از جمله نیتروژن ، فسفر و پتاسیم است باعث بهبود بافت و ساختمان دانه بندی خاک می شود. باعث بهبود فعالیتهای میکروارگانیسم های خاک می شود که این میکروارگانیسم ها در فرایند پوساندن بقایای گیاهی و کلات کردن عناصر غذایی به جهت بهبود جذب عناصر غذایی نقش مهمی دارند. انواع مختلفی از کودهای دامی وجود دارد که قابل استفاده میباشد و کشاورزان با توجه به نیاز گیاه و وضعیت مالی خود اقدام به انتخاب نوع کود دامی می کند. کود مرغی ، کود گاوی، کود گوسفندی و کود اسبی از منابع رایج کوتاه دامی هستند عناصر غذایی موجود در کودهای دامی به صورت تازه قابل مصرف توسط گیاهان نیستند و فقط و فقط با عکس آلودگی باغ ، خاک و افزایش بروز آفات و بیماریها و علفهای هرز باغات می شود. همچنین کود دامی نپوسیده می تواند سبب بیماری باغدار نیز شود. بیماری باغدار پس استفاده از کودهای دامی نیازمند دقت توسط کشاورزان می باشد. برای اینکه کود حیوانی برای مصرف آماده شوند باید فرایند موسوم به فرایند پوساندن کود ها یا فرآوری کود دامی را طی کنند. محصول نهایی حاصل از تجزیه مواد آلی ماده قهوه ای پررنگ یا سیاه رنگ است که دارای عناصر و مواد غذایی می باشد.

ویژگی های کود پوسیده دامی

کود دامی پس از بوستان من به مدت ۲ تا ۳ سال در شرایط خشک و خنک قابل نگهداری می باشد. اغلب کشاورزان کود های خشک شده داخل دامداری ها یا کود های خشک شده روی زمین و داخل کیسه ها را  که فرایند پوشاندن را طی نکرده اند و صرفاً مدت زمان زیادی از تولید آنها گذشته را به جای کود پوسیده دامی استفاده می کنند که نتایج خوبی به همراه ندارد. برای مثال باعث افزایش  آفاتی مانند کرم سفید ریشه یا بیماری هایی مانند گومز پوسیدگی ریشه یا شانکرمی‌شود. کود پوسیده دامی بوی نامطبوعی ندارد. دمای داخل توده کودها بالاست و اگر به آن دست بزنیم گرمای خاصی قابل لمس می باشد. رنگ کود پوسیده روشن است و هرچه کود پوسیده تر باشد رنگ آن روشن تر است.

مراحل پوساندن کود تازه دامی

مرحله اول پوساندن کود حیوانی این است که باغدار برای فعالیت‌ میکروارگانیسم ها همان باکتری ها از زود لازم را تهیه کند برای مثال برای پوشاندن هر تن کود حیوانی باید مقدار ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم کود اوره به مخلوط اضافه شود. نکته دیگر این است که تا زمانی که مخلوط کود و فضولات دامی خشک باشد میکرو ارگانیسم ها برآیند پوساندن را آغاز نمی کنند.  به این منظور کود حیوانی را مرطوب کنید. میزان رطوبت کود حیوانی باید حدود ۴۰ درصد باشد. زیرا وجود رطوبت کافی از بالا رفتن دمای داخل توده به مقدار زیاد جلوگیری میکند. بهتر است کود ها را در روی زمین یا داخل یک چاله به ابعاد یک در یک یا دو در دو متر روی هم به صورت لایه لایه دود کنید. یک لایه کود حیوانی و یک لایه کود اوره و مقداری کاه به آن اضافه شود. همچنین از کود گوگرد گرانوله به همراه باکتری در هر لایه برای بهبود فرآیند پوساندن کود حیوانی توصیه می شود. برای هر تن کود دامی تازه ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم کود گوگرد گرانوله و یک تا دو کیلوگرم باکتری تیوباسیلوس مورد نیاز است. در انتها روی توده کودها ۱ یک لایه نازک از خاک یا ماسه بادی و یا با پلاستیک پوشانده شوند. 

روی چاله ها را بردارید و با استفاده از بین یا بیل مکانیکی توده کود حیوانی را مخلوط کنید اگر خشک شده بود مقداری آب در آن اضافه کنید و مجدد مخلوط کرده و روی آن را بپوشانید.  اگر بعد از دو هفته یک دماسنج بزرگ داخل توده کودک قرار دهید می بینید که دمای داخل آن آن بسیار بالا رفته است ست و حدوداً به ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد میرسد اگر دما به این حد رسید نشان دهنده فعالیت باکتری های تجزیه کننده می باشد و یعنی فرآیند پوساندن به خوبی در حال انجام است. برای این که تمام ذرات کود حیوانی وارد فرایند تجزیه و پوشاندن شوند نیاز به زیرورو کردن داریم برای این کار هر دو هفته یکبار به کمک بیل یا بیل مکانیکی توده را مخلوط می کنیم استفاده از باکتری تیوباسیلوس به همراه گوگرد و یا میکروارگانیسم های موثری مانند باکتری ای ام باعث سرعت بخشیدن به فرآیند پوسیدن کود حیوانی می شود بهترین زمان برای پوساندن کود حیوانی بهار و تابستان میباشد زیرا برآیند پوسیدن به سرعت اتفاق می افتد و دمای داخل توده به خوبی افزایش پیدا میکند. مدت زمان لازم برای فرایند پوساندن کود حیوانی یک یا دو ماه است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *