علت ریزش میوه در مرکبات و کنترل آن

آیا درخت مرکبات شما میوه های خود را قبل از رسیدن به اندازه کامل می ریزد یا حتی بدتر از آن، گل ها را قبل از تشکیل میوه می ریزد؟

این مشکل ممکن است برای پرتقال، لیمو، لیموترش، گریپ فروت، نارنگی و سایر مرکبات رخ دهد. درختان برای تولید کربوهیدرات هایی مانند قند که به عنوان منبع انرژی خود ذخیره می‌کنند، فتوسنتز می‌کنند. آنها فقط می‌توانند مقدار محدودی را ذخیره کنند که از آن برای رشد برگ ها، شاخه ها، ریشه ها و ساقه های جدید استفاده می‌کنند. درخت برای میوه دهی نیاز دارد تا منابع انرژی محدود خود را از این فعالیت های حیاتی به تولید جوانه های گل، گل و میوه منحرف کند.

مراحل رشد میوه مرکبات

رشد میوه شامل گرده افشانی و به دنبال آن لقاح، رشد، بلوغ و رسیدن است. این فرآیند در مناطق گرمتر بین 6 تا 7 ماه طول می‌کشد و در نتیجه به مقدار قابل توجهی از منابع انرژی درختان نیاز دارد. درختان قادر به مدیریت منابع خود هستند و در مواقع اضطراری آنها را دوباره منحرف می‌کنند.

 ریزش میوه و استرس گیاه

در مناطقی که مرکبات هر سال یک محصول واحد تولید می‌کنند، مراحل رشد را به ترتیب زیر طی می کنند:

تشکیل جوانه و شروع گل (اواسط زمستان)

گلدهی و میوه دهی (اوایل بهار)

رشد میوه – تقسیم سلولی (اواخر بهار تا اوایل تابستان)

رشد میوه – گسترش سلولی (اواسط تابستان تا اوایل پاییز)

بلوغ میوه (اواخر پاییز تا زمستان)

استثناً این مراحل رشدی در مناطقی که یک بار در سال تولید مرکبات دارند اتفاق می‌افتد و در مناطقی که دائماً در حال تولید میوه هستند همه این مراحل هم زمان هم ممکن است اتفاق بیفتد. یک درخت مرکبات می تواند بار محصول خود را کاملاً مؤثر مدیریت کند و فقط به اندازه ای که بتواند از آن حمایت کند، میوه حمل می‌کند. طبیعی است که همه درختان مرکبات در اوایل بهار میوه‌های کوچک و شکوفه‌های جوان را برای جلوگیری از تولید بیش از حد رها کنند.

درصد مناسب تشکیل گل به میوه در مرکبات

نیازی به نگرانی در مورد ریزش گل نیست، زیرا یک درخت مرکبات تنها به 1٪ تا 2٪ از شکوفه ها برای تولید محصول خوب نیاز دارد، و گاهی اوقات حتی کمتر از 1٪ نیز کافی است.

اگر درختی به دلیل دریافت نکردن آب کافی در هوای گرم و خشک تحت فشار قرار گیرد، اگر به دلیل عدم کود کافی به آن از نیتروژن محروم شود، ریزش میوه در بهار بسیار سنگین‌تر خواهد بود. همچنین ممکن است در تابستان در شرایط استرس زا مقدار کمی ریزش میوه وجود داشته باشد.

راه حل: در آب و هوای گرم و بادهای شدید آب کافی بدهید. مرکبات را با کود متعادل در آغاز بهار (آذر در نیمکره جنوبی، اسفند و فروردین در نیمکره شمالی) تغذیه کنید. علاوه بر کمبود ازت یا نیتروژن استفاده بیش از حد از کودهای از والا یا نیتروژنی باعث افزایش نسبت نیتروژن به کربن درختان و افزایش ریزش گل ها و میوه ها میشود.  از جمله راهکارهای مقابله با این تنش استفاده مناسب از کودهای ماکرو و میکرو در فصل رشد و در چارک اول زمستان است. علاوه بر کودهای نیتروژن ای درختان مرکبات به عناصر ریز مغذی مانند روی بار آهن مس و عناصر درشت مغذی مانند کلسیم پتاسیم گوگرد و فسفر نیاز دارند. استفاده از کودهای میکرو به صورت محلول پاشی و کودهای میکرو و فروت ست و استفاده از کلات آهن در فصل رشد و پس از برداشت برای درختان مرکبات توصیه می شود.

ریزش گل و میوه در کمبود مواد مغذی مرکبات و پتاسیم

در جایی که درختان مرکبات بارهای زراعی سنگینی را تحمل می‌کنند، ریزش میوه می‌تواند با سطوح پایین پتاسیم تشدید شود.

پتاسیم که به عنوان پتاس نیز شناخته می شود (با نماد شیمیایی K بر روی برچسب کود نشان داده می شود که نسبت N-P-K یا نیتروژن-فسفر-پتاسیم را نشان می دهد) یک درشت مغذی اولیه است که برای گلدهی و تشکیل میوه ضروری است. گیاهان در کنار نیتروژن، پتاسیم را بیشتر از هر ماده مغذی دیگری جذب می کنند. بدون پتاسیم، درختان گلدهی و میوه دهی را متوقف می کنند، این چیزی است که وقتی به طور منظم تغذیه نمی شوند، اتفاق می افتد.

نقش پتاسیم در گیاهان چیست؟

قبل از اینکه هر باغبان از خود راضی به شما اعلام کند که پتاسیم مسئول مستقیم گلدهی و میوه دهی نیست، اجازه دهید بگویم که به عنوان یک باغبان و بیوشیمیست، شیمی گیاهان، مانند شیمی همه موجودات زنده پیچیده است، اما ورودی های خاصی برای تولید خروجی های خاص ضروری است. و منابعی که در پایان این مقاله ذکر کرده‌ام، گفته‌های من را تأیید می‌کنند! برای ورود به علم، پتاسیم (K) برای حرکت آب، مواد مغذی و کربوهیدرات ها در بافت های گیاهی مهم است. همچنین آنزیم هایی را فعال می‌کند که واکنش های شیمیایی پیچیده را در گیاه تسهیل می‌کنند – مانند تولید نشاسته، پروتئین و آدنوزین تری فسفات (ATP). نقش ATP انتقال انرژی لازم برای تمام فعالیت های متابولیک سلولی در همه موجودات زنده است و در گیاهان تولید ATP می تواند سرعت فتوسنتز را تنظیم کند.

پتاسیم همچنین به تنظیم باز و بسته شدن روزنه ها، منافذ یا منافذ روی سطح زیرین برگ ها که توسط آن اکسیژن و دی اکسید کربن با جو مبادله می شود، کمک می‌کند و از دست دادن بخار آب از طریق تعرق کنترل می‌شود. رشد ریشه را افزایش می‌دهد که جذب مواد مغذی را افزایش می‌دهد و مقاومت به خشکی را بهبود می‌بخشد و همچنین مقاومت در برابر سرما، حشرات و بیماری ها را افزایش می‌دهد. سطوح بهینه پتاسیم باعث رسیدن و سرعت رشد یکنواخت میوه و همچنین کیفیت، طعم و عطر بهتر غذا می‌شود.

کارشناسان کشاورزی همیشه توصیه می کنند که مقادیر زیادی از پتاسیم برای هر گیاه مورد نیاز است و کمبود پتاسیم و یا مقادیر ناکافی پتاسیم به عنوان یک عنصر ماکرومغذی باعث کوتاهی درختان و گیاهان کاهش عملکرد تاثیر در شکل ظاهری برگ ها زرد شدن برگ ها و کاهش تولید کاهش اندازه میوه ها کاهش آب میوه و کاهش کیفیت و ماندگاری میوه ها میشود. به دلیل اینکه پتاسیم یک نقش مهم و کلیدی را  در تنظیم آب در گیاهان بازی می کند  مقادیر کافی پتاسیم می‌تواند بر استرس های ناشی از کمبود آب موثر بوده و باعث کاهش ریزش میوه ها شود.

راه حل: اطمینان حاصل کنید که درختان مرکبات با کود متعادلی که قبلاً بحث شد کود داده می‌شوند. پتاسیم اضافی را می‌توان با استفاده از عصاره جلبک دریایی (که کود نیست اما حاوی مقدار مناسبی پتاسیم است)، خاکستر چوب (در مقادیر بسیار کم استفاده می شود زیرا بسیار قلیایی است) یا سولفات پتاس (سولفات پتاسیم) تامین کرد، همه این منابع به عنوان تامین کننده پتاسیم در باغداری ارگانیک قابل توصیه به کشاورزان است.

هرگز از کلرید پتاسیم استفاده نکنید زیرا می تواند برای گیاهان سمی باشد، این جایگزین ارزان قیمتی است که تولیدکنندگان کود برای صرفه جویی در هزینه جایگزین می کنند!حتی اگر سطوح پتاسیم کافی در خاک وجود داشته باشد، ممکن است برای گیاهان قابل دسترسی نباشد، مگر اینکه بهبودهای خاصی انجام دهیم.

سایر عوامل ریزش میوه در مرکبات

گاهی اوقات ممکن است عوامل متعددی باعث افزایش ریزش میوه در مرکبات شود.

مکانیسم ریزش میوه در درختان میوه چگونه کار می کند؟

ریزش میوه (همچنین به عنوان ریزش میوه شناخته می شود) توسط تعادل دو هورمون درون زا (به معنای از درون) گیاهی، اکسین و اتیلن تنظیم می‌شود. وقتی نسبت اتیلن به اکسین بیشتر باشد، آنزیم هایی را القا می‌کند که اجزای دیواره سلولی را در ناحیه بین میوه و ساقه (دمگل) را حل می‌کنند که در نهایت میوه را از درخت جدا می کند.

اتیلن در پاسخ به عوامل استرس زا مانند استرس آب، آسیب های فیزیکی، تنش گرمای هوا و بادهای گرم، کمبود آب، آسیب سرمازدگی و پوسیدگی میوه تولید می‌شود. هنگامی که میوه آسیب می بیند، تولید گاز اتیلن تحریک می شود که ممکن است باعث ریزش میوه شود.

اگر درختان مرکبات در خاکی با زهکشی ضعیف کاشته شوند، مدت طولانی هوای گرم و بارانی در اواخر تابستان تا اوایل پاییز ممکن است منجر به ریشه یابی شود و باعث ریزش بیش از حد میوه در درختان بالغ شود.

بعلاوه، اگر شاخه های پایینی تاج درخت به بیرون سایه زده باشند و نور کافی دریافت نکنند، میوه به احتمال زیاد از آن شاخه ها ریخته می شود. مرکبات را به شکل گلدان باز هرس کنید تا از نفوذ نور خوب از طریق تاج اطمینان حاصل شود که برای رسیدن یکنواخت میوه مهم است.

راه حل:  یکی از راهکارهای مهم در کنترل ریزش میوه مرکبات به دلیل تنش های محیطی و فیزیکی آبیاری مناسب و استفاده از کود های ضد تنش مانند کودهای آمینو اسیدی به صورت محلول پاشی دو تا سه نوبت بعد از تشکیل میوه تا زمان برداشت و استفاده از کودهای حاوی پتاسیم و کلسیم  به صورت محلولپاشی دو تا سه نوبت بعد از تشکیل میوه تا زمان برداشت است تا دیواره سلولی ناحیه اتصال میوه به درخت محکم تر شده و از ریزش میوه ها کاسته شود.

https://www.agric.wa.gov.au/mechanical-physical-and-cultural/citrus-fruit-loss

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *